(0212) 291 30 80
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bebeklerde Beslenmenin İlk Adımı Emzirme

18 Temmuz 2013
5.037 kez görüntülendi
Bebeklerde Beslenmenin İlk Adımı Emzirme

Bebekler birtakım reflekslerle dünyaya geldiğinden doğdukları andan itibaren beslenme yeteneğine sahiptir. Ancak yeni anneler için ilk emzirmeler biraz problemli geçebilir.

Bu problemleri en kısa sürede çözebilmek ve emzirme anlarını hem bebeğiniz hem de kendiniz için zevkli hale getirmek için bu doğal süreci öğrenmeniz gerekiyor.

Her ne kadar bebeğiniz bu işi bilerek doğsa da, sizin yardımınıza ihtiyacı var. Aşağıdaki yazıda anlattığımız kuralları ve emzirme tekniklerini uygulayarak onun işini kolaylaştırabilirsiniz. Sütünüzün onun için ilk aylarda en mükemmel gıda olduğunu  ve emzirilen bebeklerin katı besinlere daha kolay geçtiklerini unutmayın.

Bebeklerin dünyaya gelirken yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli 3 refleksle doğduğunu biliyor muydunuz? Evet, bebekler “adım atma”, “arama” ve “emme” refleksleri sayesinde dünyaya kendilerini besleme yeteneğine sahip olarak geliyorlar.

Yenidoğanın ayağına dokunduğunuzda, ayaklarını sanki adım atmak istermişcesine hareket ettiriyor. İlk doğduğu anda annesinin karnının üzerine bırakıldığında ise adım atma refleksi sayesinde annesinin memesine doğru ilerleyebiliyor. Memeye eriştiğinde arama refleksi devreye giriyor ve kafasını sağa sola çevirmeye gayret ederek memeyi bulmaya çalışıyor. Memeyi bulabilirse hemen ağzıyla onu kavrıyor ve artık yaşamını sürdürmesini sağlayacak emme refleksi devreye giriyor. Bu aşamada bebek alt çenesini mükemmel bir şekilde kullanarak “sütünü sağmaya” başlıyor.

Her ne kadar bebeğiniz bu yaşamsal reflekslere sahip olarak doğsa da, yaşamının daha ilk günlerinde onu o kadar zorlamamak ve yardımcı olmak gerekiyor. Aslında emzirme anne ve bebeğin birlikte öğrendikleri bir süreç. Deneyerek her ikiniz için de uygun olan pozisyonu bulduğunuzda, emzirme seansları da birlikte geçireceğiniz en zevkli anlar olacaktır.

İlk günler zorluk çekmeniz muhtemeldir. Eğer doğum sırasında size pethidine verildiyse, birkaç gün bebeğinizin emme refleksinde yavaşlama olabilir. Doğumunuzu sezaryenle gerçekleştirdiyseniz, sizdeki ağrılar bebeğinizi rahat emzirmenizi engelleyebilir. Bu durumda yeterli derecede emziremediğiniz için sütünüz de az gelebilir. Öte yandan bebeğiniz normal doğumda forseps kullanılarak dünyaya geldiyse, bir süre başı ağrıyabilir. Böyle zamanlarda emme hareketi de ona acı vereceği için bir süre beslemekte güçlük çekebilirsiniz. Ama telaşlanmayın, bütün bunlar geçici aksilikler. Bu tip sorunlarla karşılaştığınızda sütünüzün bir an evvel bollaşmasını sağlamak için yapacağınız en iyi şey bol bol su içmek ve bebeğinizi kucağınıza alıp, onunla ten temasınızı sürdürmek olacaktır. Bu temaslar vücudunuzun süt üretimini artırdığı gibi birbirinize daha kısa sürede alışmanızı da sağlayacaktır.

 

Yukarıda belirttiğimiz gibi emzirmek çok doğal, ancak öğrenilmesi gereken bir süreç. Ama kuralları uyguladığınızda birçok değişik pozisyonda bebeğinizi emzirmeniz mümkün. Nedir bu ana kurallar?

 

• Memeyi alabilmesi için önce bebeğinizi kendinize yaklaştırarak ona sarılın ve ağzını kocaman açmasını bekleyin.

• Bebeğinizin çenesi memenize değmeli ve ağzı areolayı içine almış olmalı.

• Burun delikleri kapanmadan memenize iyice yaklaşmış olmalı. Bu şekilde meme ucunuz damağıyla temas edecek ve bebeğiniz sütünü rahatlıkla sağabilecektir.

• Emme sırasında karınlarınız birbirine değerken bebeğinizin yüzü size dönük, sütü rahat yutabilmesi için de omurgası dik ve boynu uzamış olmalı.

 

Beşik pozisyonu: Kucağınıza bir yastık koyarak bebeğinizi yan yatırıp, kolunuzla sırtından destekleyerek memenize yaklaştırın.

Futbol pozisyonu: Yastığı yanınıza koyup, bebeğinizi ayakları koltuk altınıza uzanacak şekilde tutun ve başının altından destekleyerek memenize yaklaştırın.

Yatak pozisyonu: Karşılıklı yan yatıp, hem bebeğinizin hem de kendinizin sırtını bir yastıkla destekleyin.

 

Her pozisyonda serbest elinizle emzirdiğiniz memenizi alttan destekleyerek bebeğinizin memeyi rahatça ağzında tutabilmesini sağlayın. Ancak memenizi desteklerken elinizin areoladan uzak olmasına dikkat edin.

Anne sütü bebeğiniz için yaşamının ilk aylarında en mükemmel gıda ve içecektir. Doğumdan başlayarak, anne sütünün bileşimi büyüyen bebeğinizin ihtiyacına göre sürekli değişir. Emzirdikçe “annelik hormonları” devreye girerek boşalan “süt depolarının” yeniden dolmasını sağlar. Dört ay sonunda bebeğinizin almakta olduğu süt miktarı çok fazla değişmese de besin gereksinimi açısından çok iyi dengelenmiş olacaktır. Emzirilen bebekler anne sütünden değişik tatları almaya alışık oldukları için katı besinlere geçişleri de daha kolay olmaktadır.

 

Reklam