(0212) 291 30 80
Sosyal Medya Hesaplarımız

Keşfederek Öğrenen Daha Mutlu Oluyor

15 Ekim 2017
2.724 kez görüntülendi

Vatan Gazetesi’nde, 14 Ekim 2017 tarihli, Türkan HiçYılmaz imzalı yazıda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın çocuk gelişimi ile ilgili görüşleri dile getiriliyor.

Anneler olarak hepimiz özgüveni yüksek, başarılı ve öğrenmeyi seven çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Ama çoğu zaman bunu nasıl yapacağımızı ya da uyguladıklarımızın doğru olup olmadığı konusunda endişeye kapılıyoruz. Onlara doğru oyuncakları almak, doğru giysileri giydirmek, doğru mekanlara götürmek tüm ebeveynlerin gündemini  meşgul ediyor.

Bebek bezi markası Molfix de, Türkiye’de ilk kez 3D teknolojisini kullanarak ürettiği bebek bezleri için “Keşfeden bebekler”den ilham almış. Marka “Hareket özgürlüğü yoksa, keşif de yoktur” mottosuyla yeni üretilen bezlere esnek yan ve bel bantlarına ek olarak bezlerine elastik gövdeyi de eklemiş. Molfix’in yeni ürünü tanıttığı toplantıya katılan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın çocuk gelişimi ile ilgili anlattıkları anne babalara bir rehber niteliğinde. İşte Hilal Mocan’ın anlattıkları…

İlk ay en etkili oyuncak insan yüzü 

Bebeklerde keşif yolculuğu doğduğu andan itibaren devamlı gelişim gösterir. Burada ebeveynlere düşen görev, keşfi destekleyici, farkındalığı artıracak oyunlar, sesler, hareketlerle onlara rehberlik etmektir.

– Doğumdan sonraki ilk ay içinde en etkili oyuncak insan yüzüdür. Ona yakınlaşıp, sakin bir ses tonuyla konuşmak, onun el ve ayaklarını hareket ettirmek keşifteki ilk adımdır. Annenin bebeğini emzirirken onunla sevgi dolu kelimelerle konuşarak, onu okşayarak yaklaşımı, ten teması bebeğin gelişmesinin temellerini oluşturur.

– Altı haftalık olduğunda annesine, babasına gülümser. Bu dönemde bebekler öten, çınlayan, tıkırdayan şeyleri çok sever, bebek karyolasının üzerine asılabilen bir dizi renkli, ilginç nesnelerin sallandığı dönenceler görsel gelişimine yardım eder.

Üçüncü ayda annenin dizleri üzerinde oturtarak, şarkılar eşliğinde hoplatılması keşif sürecini hızlandırır. Bebek bu dönemde yumuşak kumaşlara ve yumuşak oyuncaklara dokunmaktan çok hoşlanır.

– Dördüncü ayda, eline bir çıngırak ve oyuncak verilirse onu kavrayarak tutar. Tekrarlanan hareketlerden hoşlanır, ‘’fış fış kayıkçı’’ gibi şarkılı oyunlar sever. Parmak kuklaları bu dönem için onu oyalar.

– 6-9 ay arasında hareketli bir nesneyi yakalayabilirler, desteksiz oturabilirler. Bebekle ‘‘bebekçe’’ değil düzgün konuşarak iletişim kurmak, ses tonunun eğlenceli olmasına özen göstermek onu geliştirir.

– 9-12 aylık bebeklerin yer değiştirme çabalarını sabırla desteklemek gerekir. Yabancı ortamlara girerken bebekle yakın temasta olmak ona kendini güvende hissettirir.

– 15-18 aylar arasında onun yaratıcılığını arttıracak çay takımları, tabaklar, legolar parmaklarını güçlendirir, keşif sürecini hızlandırır.

18-24 ayda, ikili oyunlar, kitaplar, masal anlatma ve onu sabırla dinleme çok önemlidir.

Okul öncesi dönemde, çocukla birlikte yapılacak aktivitelerde beraber kaliteli zaman geçirip eğlenmek birinci hedef olmalı. Çocuğun merak ve öğrenme isteği beslenmeli, ona değişik oyun ortamları hazırlanmalı, doğaya sevgisi artırılmalı; kitap okuma sevgisi aşılanmalı. Çocuk bu dönemde önce oyun şeklinde, sonra eğitmenler eşliğinde yaşına uygun spor ve aktiviteler yapmalı.

 

Tablete günde 1 saat izin verilmeli

 

Okul döneminde çocuklarla yine kaliteli vakit geçirmeli, onlara yaşlarına uygun kitaplar seçilmeli, spor yapmalarına ortam hazırlamalı. Doğa yürüyüşleri yapılarak çevre hakkında bilgilendirmeli. Sevdiği aktiviteler desteklenmeli, spor, müzik, resim gibi özel yatkınlıklar fark edilmeli, onlara sağlıklı, mutlu ortam sunulmalı. Bilgisayar, tablet ve TV’de izledikleri yayınlar takip edilmeli, günde bir saatten fazla bu tarz aktiviteler önerilmemeli, arkadaşları ve arkadaşlarıyla oynadığı oyunlar izlenmeli. Sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmeli, sorularına cevap verilmelidir.

Reklam