(0212) 291 30 80
Sosyal Medya Hesaplarımız

Sinek, Böcek Isırmaları ve Sokmaları

25 Temmuz 2013
216.892 kez görüntülendi
Sinek, Böcek Isırmaları ve Sokmaları

Böcek – sinek ısırıklıkları çocuğun derisinde kaşınma ve şişmeye yol açabilir. Hatta bazı durumlarda ısırılan veya sokulan kısım ağrılı olabilir veya daha ciddi reaksiyonlar görülebilir. Aşağıda çeşitli haşerelerin sokma durumlarında bazı tanımlayıcı ipuçları ve tedavi prensiplerini bulacaksınız.

 

Arı sokması

Görünüm ve belirti: Kırmızı, şiş ve hassas bir alan vardır. Genellikle arının siyah iğnesinin ucu sokulan bölgede görülür.

Tedavi: İğneyi cildi kazır gibi yaparak çıkarmaya çalışın. Bunu yaparken başparmağınızın tırnağını veya kredi kartı gibi bir şey kullanabilirsiniz. İğneyi çıkarırken deriyi parmaklarınızla veya cımbızla sıkıştırıp acıtmayın. Eğer bu şekilde çıkartmaya çalışırsanız iğnenin zehiri (venom) deriye daha fazla yayılabilir. Sokulan yeri su ve sabunla yıkadıktan sonra soğuk suyla ıslatılmış temiz bir bezle veya buzla kompres yapın; bu ağrıyı hafifletecektir.

 

Sivrisinek ısırması

Görünüm ve belirti: Kaşıntılı, kırmızı bir kabarcık oluşur. Bu kabartılar bazen grup halindedir.

Tedavi: Kanamaya veya enfeksiyona yol açabileceği için bu bölgenin kaşınmaması gerekir. Sabun ve suyla temizleyin. Şişmeyi ve kaşınmayı azaltmak için soğuk kompres uygulayın veya kalaminli bir losyon sürün.

 

Karınca ısırması

Görünüm ve belirti: Küçük, ağrılı, kırmızı kabarcık oluşur. Bu kabarcığın içi bir – iki saat sonra suyla dolar.

Tedavi: Yaklaşık 10 – 30 dakika süreyle buz uygulanması ağrıyı azaltır. Daha sonra kalaminli losyon sürün.

 

Kene yapışması

Görünüm ve belirti: Kene yapıştığı yerden çıkarılınca o bölgede kırmızı, yuvarlak bir kabartı görülür.

Tedavi: Bir cımbızla, kenenin başına ve çocuğun derisine mümkün olduğu kadar yakın olacak şekilde tutup keneyi ayırın. Bunu yaparken kenenin karnını sıkıştırmamaya dikkat edin. Keneyi tutup hemen çekin ve alkolle dolu bir kaba atın. Çünkü doktor Lyme hastalığı riski yönünden keneyi görmek isteyebilir. Keneyi ayırdığınız alanı sabun ve suyla yıkayın. Alkol veya antibiyotikli merhem sürün. Keneyi sökmek için vazelin veya kibrit çöpü kullanmayın.

 

Pire ısırığı

Görünüm ve belirti: Genellikle dizden aşağıda ince, kaşıntılı ve kırmızı kabarıklar oluşur.

Tedavi: Buz veya kalaminli losyon sürerek kaşıntıyı azaltmaya çalışın.

 

Örümcek ısırığı

Görünüm ve belirti: Ortasında bir kabarcık, etrafında kızarma ve şişme olur. Karadul olarak isimlendirilen örümcek soluk kırmızı sokma noktaları, şişlik ve ağrıya neden olabilir. Kahverengi örümcek ısırığında ise ortada su dolu kabarcık, etrafında kırmızılık oluşur.

Tedavi: Örümceğin ısırdığı bölgeyi sabun ve suyla yıkayıp üzerine buz uygulayın. Eğer tehlikeli cinsten bir örümcek ısırığından şüpheleniyorsanız hemen doktorla temas edin.

 

Alerji uyarıları

Çocuğunuzu arı soktuktan veya böcek ısırdıktan sonra aşağıdaki belirtiler varsa ciddi bir alerjik reaksiyon söz konusu olabilir. Bu nedenle derhal doktorla temas etmeniz gerekmektedir:

  • Nefes almada güçlük
  • Ağızda sekresyon artması
  • Bayılma veya şuur kaybı
  • Bütün vücutta kaşınma veya ürtiker (kurdeşen)
  • Aşırı şişme (özellikle göz çevresi, dudaklar ve genital bölgede)
  • Bulantı, kusma
  • Mide krampı
  • Kalp atışlarının hızlanması

Eğer daha önceden çocuğunuzun alerjik olduğunu biliyorsanız hemen doktoru ile temas edin ve önerilerine uyun.

 

Lyme Hastalığı

  • Ağaçlık ve ormanlık bölgelerde kenelere sık rastlanmasına rağmen bunların hepsi Lyme hastalığı taşımaz. Ancak yine de riskli olduğunu düşündüğünüz bölgelerde kene kovucu kullanıp, çocuğunuza uzun kollu giysiler ve pantolon giydirmeniz daha iyi olur.
  • Vücuda yapışan kene çıkarıldıktan sonra o bölge izlenmelidir. Ayrıca kenenin bir kavanoza alınıp doktora gösterilmesi hastalık olasılığının tespiti için yararlı olur.
  • Lyme hastalığının belirtileri küçük kırmızı döküntüler – ki bunlar birkaç gün veya hafta sonra görülebilir – baş ağrısı, durgunluk, ateş, titreme, kas ağrısı ve ense sertliği şeklindedir. Bu durumda hemen çocuk doktoru aranmalı, erken teşhis ve tedaviye olanak sağlanmalıdır.

 

Çocuklar risklerden nasıl korunmalı?

* Kaşınmaya bağlı enfeksiyon riskini azaltmak için tırnaklarını kesin.

* Isırık yeri çok kırmızı ve şiş ise, o bölgeden sarı bir sıvı sızıyorsa veya kırmızı çizgilenmeler oluşmuşsa doktoru arayın.

* Böcekler parlak renkleri sevdiğinden bu tip giysileri giydirmemeye özen gösterin.

* Çocuğunuzu arı kovanları ve karınca yuvaları ile oynamaması konusunda uyarın. Eğer çocuğun yaşı küçükse arı ve karıncaları imha edin, çünkü bunlar grup halinde hareket ederler.

* Ormanlık bir bölgede oynamışsa saçını fırçalayarak kene olup olmadığını kontrol edin.

* Ağız içinde bir sokma olayı varsa acil tıbbi yardım alınmalıdır. Çünkü ağız içindeki şiddetli bir şişme, hava yollarında ani bir blok oluşturup solunum güçlüğüne yol açabilir.

Reklam